Vol slimme en duurzame oplossingen

Ook Neder-Betuwe moet verduurzamen. Huizen gaan van het gas af, zonneparken en windmolen verschijnen in ons landschap. Dat zijn flinke veranderingen, die om verstandige keuzes en draagvlak vragen. Duurzaamheid biedt kansen voor economische groei en fijne schone dorpen. Maar wel op een betaalbare manier voor gewone gezinnen en ondernemers. Door dit op een slimme manier aan te pakken, kunnen we ons leven zoveel mogelijk blijven leiden zoals we zelf willen en blijven onze dorpen prettig om te wonen.

►De VVD wil dat de gemeente al haar eigen gebouwen heeft verduurzaamd in 2030 (voorbeeldfunctie). De gemeente helpt (sport)verenigingen met het verduurzamen van haar gebouwen door bijvoorbeeld duurzaamheidsleningen en subsidies.
►Nieuwe gebouwen die door de gemeente worden gebouwd zijn zo duurzaam mogelijk,bijvoorbeeld schoolgebouwen zijn volledig energie neutraal. Bij bestaande gebouwen zoeken we naar slimme duurzame oplossingen, zoals isolatie. Op het gebied van ventilatie investeren we de komende periode extra en proberen we daar provinciale en landelijke subsidies voor aan te wenden.

►De energietransitie en verduurzaming bieden grote kansen voor het stimuleren van innovatie en werkgelegenheid. De gemeente voert actief beleid om deze nieuwe sectoren te steunen.

►Wanneer het effectief bijdraagt aan de lokale economie en het milieu, kopen we onze producten en diensten duurzaam en circulair in.

►Wij ondersteunen het streven naar een energieneutraal Neder-Betuwe in 2050. Door energie te besparen en meer duurzame energie op te wekken kunnen we dit bereiken.

►De VVD wil inwoners helpen met het aanvragen van subsidies voor het isoleren van hun woning of het aanschaffen van een (hybride) warmtepomp. Hiermee kunnen we in onze gemeente op een betaalbare manier de doelen voor 2030 halen en zetten we grote stappen naar een CO2 neutrale gemeente.

►De VVD wil de woningen in Neder-Betuwe zo snel mogelijk voorzien van zonnepanelen. We maken afspraken met de woningbouwvereniging om hun woningen in 2040 hiervan te hebben voorzien.

►We gaan experimenteren met wijkvoorzieningen, zoals accu(s), en lokale energienetwerken.

►De VVD wil de ondermens stimuleren, de bakker om de hoek of de loodgieter met bijvoorbeeld de aanschaf van een elektrische bestelbus. Hiervoor komen bijvoorbeeld duurzaamheidsleningen beschikbaar.

►Er komt een dekkend netwerk van laadpalen in onze gemeente, om zo klaar te zijn voor de elektrische auto’s die steeds meer inwoners krijgen. We versnellen de plaatsing en stimuleren marktpartijen tot het aanbieden.

►We zetten ons in voor het behouden van het gasnetwerk, om voorbereid te zijn op een waterstof economie.

►Kernenergie is niet langer een taboe. Er komt in Neder-Betuwe een brede discussie over welke rol kernenergie in onze duurzaamheidsdoelstellingen kan spelen.

►Windmolens kennen bij de VVD nog altijd niet de voorkeur. Wel zien wij in dat windmolens een noodzakelijke tussenstap vormen in de energietransitie. We blijven alert op nieuwe technieken. Windmolens mogen geplaatst worden, wanneer er voor voldoende draagvlak is onder de inwoners. De gemeente neemt hierin een actievere rol dan zij nu heeft gehad.

►Neder-Betuwe heeft een grote bijdrage geleverd aan het duurzaamheids programma van de regio Rivierenland. In de komende periode zijn andere gemeentes aan zet, om een grotere bijdrage te doen. Neder-Betuwe doet dan een stap op de plaats, waarbij we onze doelstelling van 2030 niet uit het oog verliezen.