Waar we de wijk groen en leefbaar houden

We wonen allemaal graag in een wijk waar we ons thuis voelen. Een wijk die groen, schoon en veilig is. Waar buren met elkaar een bijdrage leveren aan het onderhoud van de straat, maar ook het schoonhouden van de eigen tuin, balkon en straat. De gemeente stimuleert dat de wijk en buurt schoon blijven.

►We hechten waarde aan het mooie landschap van de gemeente Neder-Betuwe. Wij willen verrommeling hiervan voorkomen. We offeren natuur niet zomaar op voor bedrijfsactiviteiten.


►We willen meer groene plekken met bomen en planten in de wijken. Een stenen omgeving is al snel opgefleurd met vergroening, een paar struiken of een plantenbak. Bij renovatie van wijken zetten we in op vergroening. Een mooi voorbeeld hiervan vinden wij de bomenbuurt. Zo zorgen we voor een omgeving die klimaatbestendiger is; koeler in de zomer en beter bestand tegen extreme neerslag. Bij nieuwbouwwijken bezuinigen we niet op natuur en openbaar groen. De kosten gaan hier voor de baat uit.


►Bij het onderhoud van groen werken we zoveel mogelijk samen met inwoners. Initiatieven van bewoners en organisaties om de eigen straat of buurt te vergroenen en onderhouden worden van harte aangemoedigd.


►De kosten voor inzameling en verwerking van afval moeten zo laag mogelijk zijn. Daarbij streven we zoveel naar hergebruik en recycling. We willen dat goed scheiden loont en wangedrag wordt bestraft.


►Hondenpoep, zwerfvuil, vuilnis rondom afvalcontainers, graffiti en andere overlast worden aangepakt en vernielingen snel hersteld. De   kosten hiervan worden zoveel mogelijk verhaald op de veroorzaker.


►We hebben een goed werkend en betaalbaar riool. We vinden het normaal dat iedereen die hiervan gebruik maakt bijdraagt aan de kosten. Wij vinden dat de vervuiler moet betalen, dit betekent dat de rioolheffing eerlijker moet worden.


►De gemeente zoekt de samenwerking op met waterschap om wateroverlast te helpen verminderen en maatregelen te nemen om gevolgen van hitte en droogte op te vangen.


►We willen een aanpak om de biodiversiteit in onze gemeente te vergroten. De VVD wil extra geld hiervoor uittrekken. Dit betekent ook dat we minder maaien in het buitengebied waar dit veilig kan. De gemeente stelt inwoners hier actief van op de hoogte en daagt hen uit hierin mee te denken.


►In elk dorp moeten mens en dier prettig kunnen samenleven. Daarom zorgen we dat in alle dorpen veilige uitlaat- en speelplekken zijn voor mens en dier.


►We houden rekening met onze jongste inwoners en jeugd. Daarom investeren we in voldoende sport en speelgelegenheden in onze wijken. We willen voorkomen dat door bezuinigen er te weinig speel en sport gelegenheden zijn voor kinderen en jeugd. Samen met de jongerenwerker kunnen jongeren voorstellen doen voor om dit in onze gemeente te verbeteren. Uiterlijk in 2024 willen wij een plan van aanpak.